ca. 30.000 m3 Spano wordt er op jaarbasis verwerkt bij TIFA Lemele b.v.

De praktische uitvoering van circulair bouwen bij TIFA Lemele

Circulair bouwen

Circulair bouwen gaat over de herbruikbaarheid van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen. Deze worden hoogwaardig opnieuw ingezet en daarmee kan uitputting van grondstoffen worden voorkomen.

Materiaalkeuze

Ook TIFA Lemele is zich bewust van de noodzaak van circulair bouwen en bij de keuze van materialen proberen we hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Soms wordt ons dit ook wel gemakkelijk gemaakt omdat het, in onze ogen, kwalitatief beste product voor het produceren van daken, dakkapelen, wanden en vloeren, Spano voor 85% bestaat uit gerecycled hout. 

Met eigen ogen gezien

Deze week hebben Anton Exel en Clemens Overmars, samen met Vincent Hagedoorn (BMN Bouwmaterialen) en Unilin vertegenwoordiger Walter Degen de fabriek van Unilin (de producent van Spano) in Belgiƫ bezichtigd. De productie van Spano is een boeiend proces waarbij we met eigen ogen gezien hebben hoe houtafval omgezet wordt naar een kwalitatief hoogwaardig plaatmateriaal. Het beste voorbeeld van circulair bouwen!

Toepassing

TIFA Lemele verwerkt op jaarbasis zo’n 30.000 m2 van dit plaatmateriaal voor met name de onderkanten van de prefab kappen. De kant dus die bij het gebouw in het zicht blijft. Dat dit plaatmateriaal ook in een witte afgewerkte vorm verkrijgbaar is, is dan ook een bijkomend voordeel.

Verder wordt het toegepast bij de bovenkant prefab kappen die rietgedekt gaan worden, wanden, vloeren en dakkapellen. Kortom breed toepasbaar in alle vormen van houtskeletbouw. De kenmerken op het gebied van sterkte en vochtbestendigheid zijn hiervoor de belangrijkste reden.

Herkomst materialen en producten

TIFA Lemele b.v. maakt bewuste keuzes wanneer het gaat om materialen en producten die toegepast worden bij het produceren van zowel houtskeletbouw elementen als kozijnen. Niet voor niets zijn wij daarom trots deelnemer aan HOUT 100% waarbij het gebruik van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout een kernwaarde is.
HoutbouwersNL Keurmerk